ponedjeljak, 30. siječnja 2012.

Šeširi za fašnik

Fašnik, maškare, karneval - sve je bliže. To je idealno vrijeme kada bar na trenutak možemo biti netko drugi. Stoga smo ovaj puta započeli sa izradom šešira za princeze, cilindara za mađioničara ...








A po drugi puta ovaj mjesec, posjetio nas je i naš mađioničar Viktor i pokazao nam par novih trikova. Tako su ga upoznali i naši novi polaznici a zvali smo ga upravo zato što su ga naši stari polaznici tako često spominjali. S obzirom da sutra napušta Hrvatsku ovo je bila jedinstvena prilika za zabavno druženje.



četvrtak, 26. siječnja 2012.

Košarice od papira




U ponedjelak smo učili osnove tkanja pa smo ovaj puta po principu tkanja izrađivali košarice od papira iz časopisa. Za osnovu i potku smo najprije napravili rolice papaira koje smo pretvorili u rakice za taknje ili pletenje.

ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Tkanje

Danas smo pokušali izraditi komadić tkanine, koja nastaje preplitanjem niti po oderđenim pravilima. Prvo se napravi osnova na nečemu, u ovom slučaju kartonu, a onda se osnova protkiva drugom niti koja se zove potka. Mi smo za ovu prigodu koristili vunu ali ćemo se tijekom naših stvaraonica okušati i u drugima terijalima i tehnikama tkanja.





Nisu to bili veliki komadi tkanine ali i oni manji polaznici i oni veći dobili su ideju kako nastaje tkanina koju svakodnevno imamo na sebi.
Kada se jednom savlada princip tkanja možemo izraditi puno lijepih i korisnih stvari. Vrlo lijepi primjeri tkanja su narukvice prijateljstva, zatim šalovi, pojasev, torbe i tapiserije, tkanine za sakoe, suknje i prsluke pa sve do narodnih nošnji. U tehnici tkanja leži veliko bogatstvo. A po istom principu izrađuju se i košare iako se košare "pletu", nastaju zapravo procesom tkanja a ne pletenja.

četvrtak, 19. siječnja 2012.

Vetrenjače

U četvrtkak smo se super zabavljali izrađujuči vetrenjače.





A bio je idealan dan jer je vani puhalo pa smo ih mogli odmah isprobati kako se vrte. Zahvaljujući ovom šarenom papairu vrlo efektno izgledaju.

ponedjeljak, 16. siječnja 2012.

utorak, 10. siječnja 2012.

Snjegović bez snjega

Niakao da nam padne snijeg da možemo raditi snjegovića a praznici su već pri kraju. Stoga smo odlučili napraviti si snjegovića na drugi način.








utorak, 3. siječnja 2012.

Gostujući mađioničar

Ovaj puta smo u goste pozvali mađioničara Victora iz Chilea. Kako je on dospio u našu stvaraonicu je duga priča. Prvi sat smo započeli sa slobodnim crtanjem i razgovorom o proteklim blagdanima. Pred kraj sata je došao on - mađioničar - glavom bez brade. Imao je cilicdar i zeca (doduše plišanog) u njemu kao svaki pravi mađioničar. Pokazivao nam je trikove sa kartama, lopticama i novčićima. Julija je rekla da je bolji čak od našeg svepoznatog Joze Boze. Svi su puni dojmova otišli kući.







Na sat sa školarcima je došao na početku. Našu Evu je dopratila njena mala sestrica Gabi pa smo i nju pozvali da gleda mađioničara. Njene širom otvorene okice bile su prava magija za gledanje. Kasnije smo saznali da joj je upravo danas prvi rođendan što je ispao pravi mali poklon za nju. Školarci su po odlasku još dugo komentirali trikove koje je izvodio mađioničar i onda su ga većina njih i nacrtali. Bilo je tu krasnih crteža sa svim detaljima od naočala, kravate, kaputića, cilindra, zec. Roko je napravio na jednom papiru cijeli mali crtić sa tri trika koja je vidio. Tu je bio trik sa zecom, sa lopticama ... uostalom pogledajte sami.